Tradicionalni slovenski zajtrk 2024
V petek, 15. 11. 2024, smo na OŠ Žirovnica izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Otrokom smo ponudili polnozrnat kruh, ki nam ga je zagotovilo podjetje Zdrav obrok B-forma d.o.o., maslo smo dobili od mlekarne Celeia, domači med, sveže mleko s kmetije Žgajnar in jabolka s kmetije Matijovc.
Ves teden pred tradicionalnim zajtrkom smo praznovali teden slovenske hrane. Okušali in spoznavali smo lokalne dobrote. Jedli smo ajdove žgance, istrske bobiče (mineštro), mlečno proseno kašo, matevža, pečenice in kislo zelje ter ostale dobrote.
Letošnji projekt je potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«. Prejšnja leta smo vsako leto posebej izpostavili eno izmed njegovih sestavin, letos pa smo enakomerno izpostavili kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Pogovarjali smo se o izvoru sestavin, o koristi lokalno pridelane hrane in spoštovanju do vseh, ki so v proces pridelave hrane vpleteni.
Saša Hladnik