Medpredmetna ekskurzija v Rim

  1. dan

Prvi dan medpredmetne ekskurzije so si učenci ogledali impozantne ostanke rimskih viaduktov in Koloseja, občudovali Forum Romanum in Panteon. Dan so zaključili z obiskom svetovno znane Fontane di Trevi.

2. dan

Pretežni del drugega dne so učenci preživeli v Vatikanu. Ogledali so si največjo katedralo na svetu, baziliko Svetega Petra, in vatikanske muzeje. Sikstinska kapela z Michelangelovimi mojstrovinami nikogar ni pustila ravnodušnega. Popoldan smo v poletnem vzdušju nadaljevali ogled Rima, se ustavili na Španskih stopnicah, pri Panteonu, občudovali raznolike mestne trge in dan zaključili prizorišču gladiatorskih iger (Circus Maximus).

3. dan

Pod 1281 m visokim spečim vulkanom Vezuv vsako leto odkrijejo nove ostanke mesta Pompei, ki ga je leta 79 n.š. popolnoma prekril izbruh vulkana. Danes so se učenci lahko sprehodili po ulicah mesta, ki danes zelo nazorno prikazuje arhitekturo in urbanizem antike ter ponazarja način življenja v mestu Pompei pred 2000 leti.

Na še vedno pretečo nevarnost mestu Neapelj se je možno tudi povzpeti in si ogledati krater z roba vulkana. Turistična pot, po kateri so se sprehodili učenci, ponuja poglede na vulkanske kamnine na eni strani, na drugi pa čudovit razgled na Neapeljski zaliv.

4. dan

Mesto Orvieto, ki leži na vrhu hriba iz vulkanskega tufa, je učence navdušilo z veličastno stolnico. Mesto ima značilno srednjeveško strateško lego na vrhu hriba, do kamor je danes hitrejši dostop z vzpenjačo. V zgodnjih jutranjih urah so se sprehodili po nedeljsko mirnih mestnih ulicah in opazovali izdelke umbrijske keramike, izdelke iz oljčnega lesa in usnja. Iz Umbrije učenci odhajajo polni vtisov in novih izkušenj.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost