Noč branja na OŠ Žirovnica

Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci sodelovali pri Finžgarjevi bralni znački, kot neobveznem branju poleg obveznega domačega branja. Bralno značko smo zaključili v mesecu aprilu, saj je 2. april mednarodni, 23. april pa svetovni dan knjige.

Vse bralce smo ob zaključku bralne značke letos nagradili malo drugače.

V petek, 7. aprila, smo jih povabili na Noč branja. 46 bralcev predmetne stopnje si je najprej ogledalo gledališko predstavo Metuljčki ljubezni v izvedbi učencev osnovne šole iz Kranjske Gore. Nato nas je pesnik, igralec …  Andrej Rozman Roza navdušil z interpretacijami svojih pesmi. Sledila je okrogla miza, kjer smo vsi prestavili svojo najljubšo knjigo. Vmes smo seveda večerjali in se sladkali z dobrotami, ki smo jih sami spekli (ali pa mamice). Ob 22. uri je 20 učencev odšlo domov, najpogumnejši pa smo ostali v šoli in se odpravili spat v obe učilnici slovenščine. Blazine, spalne vreče, lučke in knjige. Brali smo … in malo tudi spali.

Zjutraj pa telovadba s knjigami, zajtrk in … odhod domov. Malce utrujeni, a veseli, da nam je uspelo.

Kako je bilo?

Jaka R.: Bilo je zelo dobro. Roza mi je bil všeč. Predlagam, naj bo naslednjič program do 24. ure.

Matic K.: Pri Noči branja mi je bilo najbolj všeč srečanje z Rozo in to, da smo lahko v šoli prespali in se pri tem zabavali.

Manca J.: Program na Noči branja mi je bil všeč. Andrej Rozman Roza nas je zelo nasmejal.

Nana R.: Najprej nisem vedela, ali naj grem ali ne. Potem me je mami prepričala. Bilo mi je zelo všeč in ni mi žal, da sem šla. Upam, da bo še kdaj takšna Noč branja.

Sara M.: Najbolj mi je bilo všeč srečanje z Rozo. Pa tudi ostali del programa do 22. ure mi je bil všeč.

Tjaša J.: Na Noči branja mi je bila zelo všeč predstava ter ura z Andrejem Rozmanom Rozo. Nekateri so se zelo potrudili s sladkimi prigrizki. Nisem prespala, a tisti, ki so, so povedali, da je bilo zelo zanimivo, zato bom drugo leto tudi jaz.

Lana M.: Noč branja se mi zdi zelo dobra ideja. Meni je bilo všeč, bil je dober program. Najbolje mi je bilo, ko smo si ogledali gledališko predstavo.

Alja A.: Bilo mi je všeč. Zelo dobro je bilo, da smo imeli predstavo, predstavitev knjig in branje. Večerja in zajtrk sta bila super.

Izabela L.: Imeli smo se super. Knjige so zagotovo popestrile vsem večer in noč, Roza pa je vsakega nasmejal do solz.

Benjamin Z.: Lepo smo se imeli, saj je prišel Andrej Rozman Roza, ki je na zabaven način predstavil svoje pesmi.

Jure P.: Bilo je zanimivo, še posebej Andrej Rozman Roza. Bilo mi je všeč in upam, da bo Noč branja tudi prihodnje leto.

Drejc J. P.: Bilo je zabavno in zanimivo. Ponoči smo se pogovarjali in brali. Noč branja se mi zdi lepa izkušnja  in jo bom ponovil.

Filip M.: Noč branja mi je bila res fantastična, čeprav v šoli nisem prespal. Najbolj mi je bilo všeč srečanje z Rozo in predstavitev svojih najljubših knjig. Za hrano in pijačo pa je bilo tudi poskrbljeno. Naslednjič se bom Noči branja spet pridružil.

Patricija M. P.: Prireditev mi je bila zelo všeč, saj sem spoznala mnogo zabavnih pesmi in smo se zabavali. Upam, da bo še kakšna Noč branja.

Tinkara V.: Na Noči branja sem se imela super. Še posebej, ko je prišel Andrej Rozman Roza in nam povedal svoje pesmi. Pozabila pa sem na to, da bi ga prosila za podpis. Vse ostalo pa mi je bilo zelo všeč. Tega dogodka ne bom nikoli pozabila.

Nina Z.: Bilo je super. Zelo je bilo zabavno, ko je Andrej Rozman Roza deklamiral svoje pesmi. Ko smo pripovedovali o knjigah, sem dobila ideje za branje. Imeli smo se super, kljub temu da so bili fantje ponoči malo glasni.

Matevž Čop pa je napisal kar pesem:

Noč branja mi je bila všeč,

v šoli potrebujemo samo še peč.

Dobro smo se imeli,

ni nam bilo dolgčas

in še Roza nam je krajšal čas.

Smo jedli, ležali, se smejali

in še z zobno pasto se mazali.

Drugo leto bom vse prebral,

pa če bo strani kot na travniku trav.

Le prej bomo zaspali,

prisežem pri moji glavi.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost