Šola v naravi za 7. razrede – Fiesa

Že nestrpno sem čakala ponedeljek, ko smo učenci sedmega razreda odšli v šolo v naravi, ki se je letos odvijala v Fiesi na morju.

Ko je končno prišel ta dan, sem se zjutraj poslovila od družine in jim zaželela prijeten teden. Nato sem se s polnim kovčkom odpeljala do šole, kjer smo po zajtrku vsi zasedli prosta mesta na avtobusu. Peljali smo se približno dve uri, potem pa prispeli na naš cilj, dom Breženka v Fiesi. Dodelili so nam sobe in nas razdelili v osem skupin. Predstavili so nam osnovna pravila hišnega in požarnega reda. Vsaka od skupin je imela svojo nalogo. Za začetek smo odšli raziskovat živali v vodi. Bilo nam je zabavno, našli smo veliko živalic: školjke, rakci, morska kumara, rebrača in še nekatere, ki sem jih prvič videla. Potem smo vsi veseli odšli na kopanje. Bilo je zabavno in uživali smo, ker je bilo morje prijetno toplo. Po kosilu smo imeli še športne igre, pa tudi čas za nas, ki smo ga izkoristili za preoblačenje postelje pa seveda za sladkanje. Kmalu se je dan prevesil v noč. Po večerji smo odšli na pohod z lučkami ob obali do Pirana. Že prvi dan šole je bil super, minil je kot strela in veselili smo se nadaljevanja.

Ostale dni smo spoznavali in preučevali življenje v obrežnem morskem pasu. Ogledali smo si akvarij v Piranu, kjer nam je bilo še posebej všeč, saj smo videli spužve, ribe, morske pse, morske zvezde, rake in še veliko drugih živalic. Peljali smo se tudi s kanuji in si ogledali školjčišče ter se lahko namazali z zdravilnim blatom. Spoznali smo tudi nekaj novih zanimivih rastlin. Ogledali smo si Sečoveljske soline. Z ladjo Solinarko pa smo se peljali še do Strunjanskih solin, kjer smo si ogledali maketo in kratek film o pridobivanju soli. Imeli smo tudi orientacijo, ki je potekala po zanimivih poteh okoli našega doma. Preizkusili smo se tudi v kuhanju. Pod budnim očesom učitelja smo pripravili  školjke na buzaro. Bile so slastne. Večere smo večinoma  preživljali z igranjem družabnih iger,  kakšnim kvizom ali pa s prijetnim pogovorom s sošolci. Ves teden smo se pripravljali na zaključni večer, ko je za posladek celega tedna sledil še ples.

Preživeli smo čudovite dneve, izredno tople in obsijane s soncem. Teden, ki smo ga preživeli v Fiesi, se mi je do zdaj preživetih šol v naravi najbolj vtisnil v spomin. Mislim, da je bila za vse nas lepa in nepozabna izkušnja.

Hana Eržen, 7. b

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost