Utrinki iz dejavnosti

Slovenski zajtrk

V petek, 18. 11. 2022, smo na Osnovni šoli Žirovnica izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk. Ob 8.20 smo se posladkali s sladkim medom, ki so nam ga zagotovili lokalni čebelarji, polnozrnati kruh smo dobili iz podjetja Zdrav obrok B-forma d. o. o., maslo in mleko smo dobili iz podjetja Bio dobrote in jabolka iz podjetja Sipic.

Ker je bila rdeča nit letošnjega zajtrka mleko in mlečni izdelki, smo z učenci prebrali različne zgodbice, izdelali likovne izdelke, se preizkusili v zlaganju pesmi in si ogledali videoposnetke z različno izobraževalno vsebino.

Zelo nam je všeč pesem avtorja Andreja Rozmana Roze z naslovom Mleko:

MLEKO

Ko iz tetrapaka v lonec priteče,

Mleko zasliši nekoga, ki reče:

»Takole, še malo, pa Mihec bo vstal,

Zato že kar zdajle mu skuham kakav.«

 

Mleko od groze se skoraj sesiri:

»To ni mogoče, pri moje veri!«

Da ob belino bo in ob okus,

To, primojduš je ostuda in gnus!«

A bolj, ko jezi se nad tem, kaj bo z njim,

Močneje od spodaj ga greje vroč plin.

»Jaz, da kakav bom? Nikdar in nikoli!

Preveč sem ponosno, da to si dovolim!«

Je besno vzkipelo, iz lonca ven vstalo

In belo in čisto se v svet je podalo.

»Do smrti bom mleko, nikoli kakav!«

Je vpilo še, ko so ga brisali s tal.

Dan mladih raziskovalce in športnikov na Gimnaziji Jesenice

V torek, 15. 11. 2022, se je nekaj učencev in učenk devetih razredov udeležilo projektnega dne Dan mladih raziskovalcev in športnikov na Gimnaziji Jesenice. Ob 8.00 nas je sprejel ravnatelj, prisluhnili smo glasbeni točki in dobili navodila za izvedbo projektnega dne. Razdelili smo se po delavnicah. Naravoslovci so se najprej udeležili delavnice iz kemije, kjer so preverjali trdoto vode iz vzorcev, ki so jih prinesli od doma. Po malici se je polovica učencev udeležila fizikalne delavnice, kjer so se poigrali s svetlobo in barvami, polovica pa biološke delavnice, kjer so mikroskopirali.

Športniki so se preizkusili v žongliranju, hoji po vrvi in ostalih cirkuških veščinah.

Na Gimnaziji Jesenice smo preživeli res prijetno dopoldne. Učenci so dobili vpogled v delo na šoli, tako da bo odločitev za vpis na srednjo šolo nekoliko lažja.

Sodobna priprava hrane in mojstrice peke Podbreške potice

Učenci, ki obiskujejo izbirni predmet sodobna priprava hrane, so v ponedeljek, 17. 10. 2022, dobili prav poseben obisk. Obiskale so nas mojstrice peke Podbreške potice. Prikazale so nam postopek peke potice in zakaj je ravno Podbreška potica tako posebna. Skupaj s pomočjo učencev smo zamesili testo, naredili nadev iz suhih jabolk in hrušk, potico namazali in zvili.

Potico smo tudi poskusili. Vsem učencem, vključno z učitelji in ravnateljem je bila zelo vešč.

Na koncu smo se mojstricam peke zahvalili in jih lepo povabili, da nas ob drugi priložnosti ponovno obiščejo.

Prvi debatni turnir

V soboto, 15. oktobra 2022, je 10 debaterjev iz OŠ Žirovnica, skupaj z mentorico Metko Jerman odšlo na prvi debatni turnir v Domžale. Odpeljal nas je hišnik Janez in prijazna Lizina mamica. Trije debaterji so se udeležili turnirja, sedem pa jih je odšlo na delavnice za začetnike.

Ekipa Sončni Stol, ki so jo sestavljali Taja Prešern, Timotej Martinčič in Nina Kramar, so v dveh krogih debatirali na debatno trditev: Ta zbor verjame, da je pravica do zasebnosti bolj pomembna od pravice javnosti do informiranosti. V prvem krogu so trditev negirali in debato izgubilo, v drugem krogu pa so zmagali. Po okusnem kosilu se je ekipi pridružila Mojca Možina in zamenjala Timoteja, ki je bil prvič na turnirju in je bil vesel, da se je lahko udeležil delavnic. Razglasili so novo impromptu debatno trditev, ki se je glasila: Gore so boljša počitniška destinacija kot morje. V eni uri so debaterke morale pripraviti govore in poiskati argumente PROTI tej trditvi. Tudi to debato so zmagale. Njihovega uspeha smo bili vsi zelo veseli, še posebej, ker sta Taja in Timotej prvič debatirala.

Vtisi udeležencev

Taja: Pred mojim 1. govorom sem bila zelo živčna, a ko sem začela govoriti, sem se zelo sprostila. Ko smo gladko zmagale tretjo debato, sem bila zelo vesela. Izkušnja je bila neverjetna.

Timotej: Všeč mi je bilo, da se je veliko učencev udeležilo tekmovanja, zaradi česar je bilo vse skupaj še bolj zabavno. Na delavnicah sem se naučil veliko novih stvari o debati. Všeč mi je bilo tudi, da so sodniki povedali kritiko.

Nina: Meni se je turnir zdel zelo sproščen, saj sem šolo že poznala. Zelo mi je bilo všeč.

Mojca: Na debati mi je bilo zelo všeč, saj smo bile v ekipi tri punce, ki se zelo dobro razumemo in smo bile zelo sproščene. Veliko smo se zabavale. Res je bilo super!

Tim: Veliko novega sem se naučil, in sicer kaj je argument, kakšna je naloga govorca, kaj je trk. Všeč mi je bilo, kako sta dve najboljši ekipi debatirali v finalu.

Juta: Imela sem se zelo dobro, saj sem se delno naučila debatirati. Mislila se, da je debatiranje lahko, a sem se motila. Mi je pa debatiranje zelo všeč.

Meta: Delavnice so mi bile zelo všeč. Najbolj zanimivo mi je bilo pisanje argumentov in ko smo na koncu še sami debatirali. Finalna debata je bila zelo zanimiva in napeta.

Anže: Udeležil sem se delavnic, ki jih je vodil Nejc. Bil je zelo prijazen in naučil nas je splošne stvari o debatiranju. Dan je bil zanimiv in zabaven. Pridem še kdaj. Mogoče bom naslednjič že jaz debatiral.

Tijan: Bilo je zelo zanimivo in zabavno. Veliko sem se naučil. Najbolj všeč mi je bila finalna tekma.

Liza: Na delavnicah je bilo malo dolgočasno, a ko smo debatirali, je bilo zelo zabavno.

Zoja: Všeč mi je bilo, ko smo sami debatirali. Spoznala sem dve novi prijateljici, s katerima se zdaj večkrat slišim po telefonu.           

Metka Jerman, mentorica debatnega kluba

Naravoslovno-tehniški dan POŽARNA VARNOST

Naravoslovno-tehniški dan požarna varnost je na naši šoli potekal v torek, 4. oktobra 2022. Učenci so izdelovali likovne in literarne izdelke na temo »Naravne in druge nesreče – Pomoč potrebujemo vsi«. Spoznali so se s pomenom službenih psov pri reševanju v primeru naravnih in drugih nesreč. Učili so se pravilne uporabe ustreznih gasilnih aparatov v šoli, doma in v avtomobilu. Spoznali so uporabne osnove prve pomoči, prenašanja ponesrečencev, umetnega dihanja in imobilizacije. Nekateri učenci so si ogledali gasilni dom v Zabreznici in z obiskom gasilcev spoznali opremljenost in pripravljenost gasilskih enot, njihov namen in področje njihovega dela in številne možnosti pomoči. Prav tako smo se z učenci pogovorili o načinu izvedbe evakuacije iz šole.

Pri organizaciji naravoslovno-tehniškega dne so sodelovali gasilci iz gasilskih enot Občine Žirovnica, GARS Jesenice, ZVC Jesenice, Rdeči križ Slovenije, območno združenje Jesenice, GRS, enota Radovljica, Društvo za reševanje s psi.

Koledar dogodkov

december 2022
PTSČPSN
    1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
« Nov   Jan »

nadomescanja

Dostopnost