Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva

Učenci 7., 8. in 9. razreda ste skupaj s starši vabljeni na Dan odprtih vrat slovenskega gospodarstva, ki bo potekal v četrtek, 29. 11. 2018, ob 16.30. Več informacij o tem si lahko preberete v letaku in zloženki. Učenci boste lahko spoznavali poklice v podjetjih. Na dan odprtih vrat se je potrebno prijaviti na povezavi tukaj.

Ker je število mest v posameznih podjetjih omejeno, se zainteresirani učenci in starši čim prej prijavite. Povezava je bila vzpostavljena 12. 11., deluje pa od srede, 14. 11., dalje. Prijavite se kot posamezniki. V prijavo navedite kontakte staršev, podatke o otroku in podatke o spremljevalcu (običajno starši). V primeru težav s prijavo ali drugih vprašanj se lahko obrnete na Ireno Pirc, el. naslov: irena.pirc@os-zirovnica.si ali tel. (04) 58 09 156.

 

Predstavitev delovanja šolskega sklada

V skladu s 135. členom Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je Javni zavod OŠ Žirovnica ustanovil šolski sklad, iz katerega se financirajo dejavnosti, ki niso del izobraževalnega programa, oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev, kot je npr. nakup nadstandardne opreme, zviševanje standarda pouka in podobno.

Sklad pridobiva sredstva iz prispevkov staršev, donacij, papirne akcije ter vsakoletne dobrodelne prireditve. Veseli smo tudi ostalih prostovoljnih prispevkov in vsake oblike pomoči sokrajanov. Pridobljena sredstva so namenjena izključno za potrebe učencev šole in otrok vrtca.

Upravni odbor šolskega sklada sestavljajo štirje predstavniki staršev in trije predstavniki zaposlenih Javnega zavoda OŠ Žirovnica.

Upravni odbor se redno sestaja na sejah, kjer člani odločamo o prispelih vlogah staršev ali vlogah predstavnikov šole in vrtca. Ker delujemo v dobro vseh učencev OŠ Žirovnica in otrok Vrtca pri OŠ Žirovnica, se trudimo, da naše subvencije dosežejo čim večje število otrok. Tako poleg prošenj staršev za posamezne učence za pomoč pri plačilu učnih pripomočkov ali dejavnosti, sredstva namenimo tudi za delno subvencioniranje šole v naravi za vse učence, za nabavo opreme in materiala za vrtec in šolo kot so didaktična sredstva in pripomočki, različna igrala, avdio-video oprema, informacijsko komunikacijska tehnologija ipd. Devetošolcem omogočimo, da s papirno akcijo pridobijo sredstva za končni izlet.

Zadovoljni smo, da s pridobljenimi prispevki lahko omogočamo udeležbo na dejavnostih vsem učencem oz. otrokom v vrtcu ter hkrati bogatimo programe naše šole in vrtca.

Prosimo vas, da z nami sodelujete pri zbiranju finančnih sredstev na različne načine in v okviru vaših zmožnosti.

 

Gregor Mertelj, predsednik UO šolskega sklada                                                     Erika Melihen, ravnateljica

 

 

Kulturni dan tretješolcev – pot kulturne dediščine

V torek, 24. 10. 2018, smo učenci 3. razredov izvedli kulturni dan: Pot kulturne dediščine. Na našem raziskovanju po domačem kraju in spoznavanju zibelke slovenstva so se nam pridružili učenci 3. razreda dvojezične šole iz Bistrice v Rožu v Avstriji. Skupno kar 63 učencev z učiteljicami smo se po malici v učilnici na prostem odpravili najprej peš v Čopovo rojstno hišo, kjer smo si ogledali nov film o naši lepi Kašariji in njenih veljakih, razstavo o Ajdni in Čopovo sobo.
Na dvorišču sta nas po končanem ogledu čakala lojtrnika z dvovpregama in nas na lep sončen dan peljala v Prešernovo rojstno hišo, kjer nam je g. Dolžan na zanimiv in humoren način predstavil življenje v Prešernovem času. In tako kot se spodobi za potovanja v tistih časih, se nam je po vožnji s konji še kako prileglo dobro kosilo. Učenci iz Avstrije so kljub nekaj težavam z jezikom lahko na drugačen način spoznali naš kraj, s sovrstniki na sončni strani Karavank pa navezali stike, katere bomo nadgrajevali spomladi, ko jih bomo obiskali v Avstriji.
Najlepše se zahvaljujemo Zavodu za turizem in kulturo Žirovnica, ki nam je omogočil brezplačen ogled filma in obiske hiš.

Vtisi učencev 4. in 5. razreda o koncertu GM Slovenije

Simfonična matineja Glasbene mladine Slovenije
FILMSKO-GLASBENA FANTAZIJA

Cankarjev dom, Gallusova dvorana, 23. oktober 2018
Orkester Slovenske filharmonije
Dirigent: Slaven Kulenović
Moderator: Boštjan Gorenc Pižama

Program:
Ludwig van Beethoven, Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67, 1. stavek – Allegro con brio
Peter Iljič Čajkovski, Kitajski ples iz baleta Hrestač
Camille Saint-Saëns, Živalski karneval, Finale
Paul Dukas, Čarovnikov vajenec
Modest Petrovič Musorgski, Noč na golem brdu, simfonična pesnitev
Amilcare Ponchielli, Ples ur, odlomek iz opere La Gioconda
Johann Sebastian Bach, Toccata v d-molu
Edward Elgar, Pomp and Circumstance Marches, Koračnica št. 1, op. 39

V Cankarjevem domu mi je bil najbolj všeč orkester, sploh pa orgle. Bile so gromozanske. Moderator Boštjan Gorenc Pižama je bil v redu, samo preveč je govoril. Prav zato so porabili preveč časa. Gonga sploh niso potrebovali. Lahko bi več igrali tudi v živo.” (Ita Zorc, 4. b)

“Všeč mi je bilo, ko so igrali. Najbolj so mi bile všeč orgle, violine in flavte. Najbolj mi je bila všeč skladba Ples ur iz opere La Gioconda. Boštjan Gorenc Pižama je bil smešen.” (Zoja Kastelic, 4. b)

“Orkester je zelo dobro igral, prav tako orgle. Najbolj mi je bila všeč risanka Čarovnikov vajenec, med inštrumenti pa violina.” (Ina Zorc, 4. b)

“V Cankarjevem domu mi je bilo zelo všeč, da je bila nad odrom prikazana slika, film ter da so igrali na orgle. Najbolj zabavna skladba mi je bila Živalski karneval.” (Ema Rus, 4. a)

“Meni so bile všeč orgle, pa tudi glasba. Sploh pa risanke, a mi jih je bilo preveč. Všeč sta mi bila gong in Boštjan Gorenc Pižama.” (Janez Žagar, 4. b)

“Všeč so mi bili gong, orkester, orgle in glasba. Ni mi bilo všeč, ker je bilo preveč risank in premalo igranja.” (Iza Pirih, 4. b)

“Risank je bilo preveč, pa tudi voditelj je preveč govoril. Vse je bilo tudi preglasno.” (Tim Kalajžič, 4. b)

več…

Simbioza giba

Simbioza giba je na naši šoli potekala od 15. do 19. oktobra. Kako so se starejši in mlajši gibali skupaj, lahko pogledate s klikom na spodnjo povezavo:

Simbioza 2018

Stran 1 od 3123